Sote-uudistus jatkuu

Julkaistu kolumnina Turkulaisessa 28.8.2019.

Kauan eläköön sote-uudistus!

Jos joku luuli että sote-uudistus päättyi siihen, että sotejuna pysäytettiin, oli hän väärässä. Terveyden- ja sairaanhoidon sektorilla tapahtuu koko ajan ja tavoitteena tuntuu olevan julkisessa komennossa olevien toiminnaltaan helposti integroitavien ja liiketaloudellisesti kiinnostavien yksiköiden siirtäminen terveyden- ja sairaanhoidon suurten ketjuyritysten hallintaan. Tämä johtaa (ihan samalla tavoin kuin kaatuneessa sote-uudistuksessa oli tarkoituksena) liikevaihdon kanavoitumiseen ketjuyrityksille, joista osa on ulkomaisessa omistuksessa. Esimerkiksi täällä Turussa on nyt kesän aikana päätetty myydä kunnalliset työterveyshuollon palvelut ulkomaalaiselle ketjuyritykselle ja lähistöllä suunnitellaan yhtä lailla suuria ulkoistuksia.

Tämän ”uuden” sote-uudistuksen toimintamalli on siis pienimuotoisempaa ja huomaamattomampaa. Vahvasti vakuutusyhtiöomisteiset ketjuyritykset näyttävät mielellään ostavan julkiselta puolelta toimintayksiköitä. Miksi? Siksi että ketjuyritykset ovat jo kasvaneet niin suuriksi ja niiden kaikkien omistus on jo niin suurelta osin keskittynyt vakuutusyhtiöille, ettei yksityisessä markkinassa ole enää sellaista kasvupotentiaalia kuin aiemmin. Näin ollen kasvu saadaan kaikkein helpoimmin aikaiseksi ostamalla liiketoimintaa julkiselta sektorilta. On kuitenkin häpeällistä jos julkishallinnollisten palveluiden myynnissä ei julkisteta sopimusehtoja ja hintaa, taikka järjestetä täysin avointa tarjouskilpailua. Minusta me turkulaiset veronmaksajat ansaitsemme kuulla kaiken tiedon joka tällaiseen kauppaan liittyy.

Kun veronmaksajien rahoilla vuosikymmenien aikana rakennettu organisaatio myydään salaisella sopimuksella ulkomaiselle yritykselle, ollaan otettu poliittinen harppaus väärään suuntaan. Toivottavasti ihmiset ja yrittäjät vihdoinkin avaisivat silmänsä.

 

Ruutukaappaus Turkulaisen nettiversiosta.

Salassa pidettävän aiesopimuksen hyväksyminen. Ruutukaappaus Turun kaupunginhallituksen pöytäkirjasta 10.6.2019.