Vastaanotolleni on tullut viimeisen vuoden aikana ehkä tavanomaista useammin loppuunpalaneen näköisiä yrittäjiä, depressiivisiä vanhuksia ja alavireisiä, eksyksissä olevia nuoria aikuisia. Käynnin syynä on saattanut olla ihan jokin muukin asia, mutta potilaan asiaan syvennyttäessä terveydenhuoltohenkilökunta näkee usein paljon muutakin ihmisissä kuin vain senhetkisen ongelman. Onko elämä oikeasti liian haasteellista?
Elämä on joskus hyvin vaikeaa jokaiselle meistä
Jokaiselle ihmiselle tulee elämässään eteen tilanne, jolloin tuntuu siltä että matto on todellakin vedetty jalkojen alta. Tämä tilanne voi tulla äkillisesti esimerkiksi sairauden, ihmissuhdemuutosten, lähisukulaisten menehtymisen, taloudellisten vaikeuksien tai ihan vaan omien voimavarojen loppumisen tai syvän epäonnistumisen tunteen vuoksi. Tällaiset hetket kuuluvat jokaisen ihmisen elämään erottamattomasti ja niistä pääsee kyllä yli. Pohjalla käyminen on aina vaikea kokemus, mutta siitä voi ja pitää nousta jaloilleen.
Kun olemme mistä tahansa syystä niin vaikeassa tilanteessa, ettemme pysty enää jotakin asiaa mitenkään muuttamaan paremmaksi, meidän on itse muututtava ja hyväksyttävä nykyiset olosuhteet. Miksi muuttuminen ja hyväksyminen on sitten niin vaikeaa ? Kysehän siinä on ajattelutavan muuttamisesta ja sen hyväksymisestä, että jokin edellämainittu asia on huonommin tai selvästi eri tavoin kuin aiemmin. Ei se vaadi mitään muuta: jos pystyt muuttumaan ja hyväksymään uuden tilanteesi pääset varmasti epätoivosta ja itsesäälistä ja toimintakykysi palaa.
Lyhyt hyväksymisprosessi
1. Elämän tavoitteiden ja tarkoituksen palauttaminen mieleen
Oman elämäsi tarkoitus – mikä se on? Jos se on päässyt unohtumaan tai nykytilanteessasi et enää voi aiempia tavoitteitasi käyttää, määritä ne uudelleen. Ei kenenkään elämää voi etukäteen suunnitella tai olettaa että vanhat tavoitteet riittäisivät koko elämän matkalle, niitä pitää aika ajoin päivittää ja nyt sinulla on se hetki. Kun taas tiedät mihin olet menossa, ei kompastuminen tai este tällä pitkällä matkalla tarkoita muuta kuin vauhdin hidastumista tai kiertotien etsimistä.
2. Luovuttaminen ei ratkaise itse ongelmaa
Ongelman edessä luovuttaminen ei johda yhtään mihinkään eikä epätoivon hetkellä periksi antaminen helpota oloa yhtään. Jonkinlainen ratkaisu kaikkiin asioihin on löydettävissä ja kaikki esteet voidaan kiertää. Jos ihminen olisi luotu luovuttajaksi, niin ihmiskunta olisi kuollut ajat sitten sukupuuttoon. Mutta toisin on käynyt – ihmisiä alkaa olla joidenkin mielipiteiden mukaan jo aivan liikaa – taidamme oikeasti olla siis liiankin hyviä keksimään selviytymiskeinoja vaikeissa tilanteissa. Älä päästä itseäsi vajoamaan pysyvästi epätoivoon – muista aina, että ihminen pysyy toimintakykyisenä viikkoja ilman ruokaa, päiviä ilman vettä mutta ei minuuttiakaan ilman toivoa.
3. Aika parantaa haavat
Äkillinen elämäntragedia mistä tahansa syystä aiheuttaa vaikeimmat tunteet heti kun asia on tapahtunut; ajan mittaan masennus ja paha olo varmasti helpottavat. On täysin normaalia reagoida tilapäisellä masennuksella elämäntilanteen muuttumiseen tai epäonnistumiseen. Sillä tavoin ihminen on rakennettu.
4. Hyväksy itsesi totuudenmukaisesti
Vaatii rohkeutta analysoida ja hyväksyä itsensä sellaisena kuin on – vahvuuksineen ja heikkouksineen. Kaikilla meillä on ihan varmasti omat vahvuutemme ja heikkoutemme. Elämän juju onkin siinä, että osaat määritellä omat vahvuutesi ja heikkoutesi ja hyödyntää niitä mahdollisimman hyvin. Jos et osaa tulkita omaa itseäsi totuudenmukaisesti ja määrittää heikkouksiasi ja vahvuuksiasi, on valitettavan todennäköistä, että joudut uudelleen elämässäsi vaikeaan tilanteeseen. Jotkut epäonnistuvat jatkuvasti. Opi sinä jo tällä kerralla – tunnista heikkoutesi ja vahvuutesi ja kehitä niitä.
5. Opi vaikeuksistasi
Vaikeassa tilanteessa olevalla on näköpiirissään vain vähän hyvää. Siinä hetkessä on kuitenkin mahdollisuus oppimiseen ja henkiseen kasvuun. Käytä tilanne hyväksesi, äläkä jätä hyödyntämättä vaikeaa hetkeä – opi siitä mahdollisimman paljon. Ja tee tarvittavat muutokset elämässäsi. Kivun lievityttyä vaikea kokemus muokkaa sinusta vahvemman ja kehittyneemmän persoonan. Vaikeat elämänkokemukset avaavat silmämme ja opimme empaattisemmiksi ja myötätuntoisemmiksi muita ihmisiä ja etenkin muita vaikeassa tilanteessa olevia kohtaan. Ja opimme arvostamaan myös niitä jotka ovat nousseet samanlaisista vaikeuksista huolimatta menestykseen.
6. Hyväksy elämäntilanteesi
Maailmassa on aina joku, joka on juuri samanlaisessa tilanteessa kuin sinä, eikä ole lainkaan masentunut tai epätoivoinen tai toimintakyvytön, vaan eteenpäinpyrkivä ja tavoitteellinen. Analysoi itseäsi ja sitä mitä sinulla on ja mihin kuulut. Mitä sinä arvostat itsessäsi? Entä ihmissuhteissasi? Tai yhteisössäsi? Analysoi myös sitä, mitä sinä et arvosta. Opi hyväksymään itsesi sellaisena kuin olet. Opi hyväksymään elämäntilanteesi sellaisena kuin se on. Tee tarvittavia muutoksia toimintatapoihisi tilanteen vaatimalla tavalla, mutta hyväksy epäonnesi ja se tosiasia, että välillä me kaikki kompastumme elämässä. Kun tämä hyväksyminen on tapahtunut, siirrä katseesi eteenpäin ja lähde määrätietoisesti tavoittelemaan päivittämiäsi tavoitteita.
Jos sinä olet tällaisessa vaikeassa tilanteessa juuri nyt, kerro siitä jollekulle ja pura sillä tavoin painolastiasi. Kyllä se vaan helpottaa oloa jos saa jollekulle vaikeasta asiasta kertoa. Älä ota tai jätä kantaaksesi turhia taakkoja. Kaikesta mikä ei tapa on ihminen selvinnyt aiemminkin ja tulee selviämään jatkossakin – etkä sinä ole tästä säännöstä mikään poikkeus !